Dinsdag 17 februari ‘09 werd er een Frans Hoek keeperspromotiedag gehouden in Franeker.
Ook binnen onze voetbalclub waren er een aantal keepers die daar graag naartoe wilden gaan. Bjarne Stap, Herma van der Linde, Bart Kragt en Frans Fokkes hadden zich hiervoor aangemeld.

Dinsdagochtend om 8.00 uur vertrokken we richting Franeker. Bart kon jammer genoeg niet meegaan, hij lag ziek op bed. Na een uur gereden te hebben kwamen we in Franeker aan.
Nadat we ons gemeld hadden kreeg je te horen in welke groep je zat. Hierna kon je gaan omkleden en mocht je op het veld gaan voetballen. Iedereen had een bal meegenomen en daar werd al druk mee gevoetbald. Om 10.00 uur begon de training en werd er gestart met een pittige warming –up. Aan het eind van deze warming-up ging je met je eigen groepje naar een vaste plek op het veld en daar was een circuit uitgezet. Er werden verschillende oefeningen gedaan, zoals een bal in een elastische net gooien en dan weer vangen. Verder moest je één tegen één spelen, eerst was je keeper en als je de bal pakte werd je gelijk aanvaller en moest je een doelpunt proberen te scoren.

Om 12.00 uur was er een lunchpauze, alle kinderen kregen een lunch pakket. Omdat het buiten best wel koud was, werd er in de kleedkamers gegeten en opgewarmd. Om 13.00 uur begon het middagprogramma.

’S Middags werd een keepercompetitie gehouden en de beste keepers mogen naar de landelijke keepercompetitie, dit wordt later in het jaar gehouden. Maar voordat deze competitie gespeeld werd moest er eerst weer een warming-up gedaan worden, deze was weer erg pittig. Hierna kon de competitie van start gaan.

Er werden eerst voorrondes gehouden in je eigen groepje. Nadat iedereen een paar keer tegen elkaar had gespeeld werd de finale gehouden. Diegene die als eerste geëindigd was in zijn groepje moest tegen de eerste uit een ander groepje. En zo kwam er steeds een winnaar uit alle leeftijdscategorieën. Helaas voor Bjarne, Herma en Frans kwam het niet zo ver.

Na deze competitie werd er een spectaculaire demonstratie keeperstraining gegeven.
Frans Hoek gaf deze training aan 4 keepers, waarvan 1 keepster. Het zag er indrukwekkend uit. Tijdens deze demonstratie begon het te sneeuwen en hierdoor werd eerder gestopt en mochten we naar de warme kantine voor de prijsuitreiking. Alle keepers die eerste geworden waren tijdens de competitie kregen een beker. Een voor de jongste deelnemer en deelneemster was er een leesboek met keeper verhalen. Hierbij viel Frans in de prijzen, want hij was de jongste van allemaal. Trots liep hij naar voren om zijn boek in ontvangst te nemen.

Hierna was het afgelopen en kregen ze allemaal nog een sponsorpakket mee en een T-shirt.
Rond 16.30 uur zaten we weer in de auto en gingen we na een geslaagde dag weer richting Blokzijl. In de auto werd nog even vertelt wat ze allemaal geleerd hadden vandaag en dat dit voor herhaling vatbaar is.

Tjakien Fokkes