Oliebollen S.V. Blokzijl niet aan te slepen!!

De jaarlijkse oliebollen-actie van S.V. Blokzijl gaat de boeken in als een enorm succesvolle. Ruim 4500 oliebollen werden door de bakploeg gebakken en deze waren in “no time” uitverkocht. 30 december ’s ochtends om 09:30 zijn de bakkers begonnen met de noodzakelijke voorbereidingen, waarna om 11:45 de eerste bollen in de olie verdwenen. Eigenlijk direct vanaf het begin was de kwaliteit perfect te noemen waar er andere jaren nog wel eens baksels als “onverkoopbaar” moesten worden bestempeld en zodoende werden weggegooid. ’s Middags werd al duidelijk dat het eigenlijk van een leien dakje ging, géén tegenslag met bijv. het rijzen van het beslag, waardoor werd besloten nog een zak van 20 kilo mix bij de groothandel in Meppel op te halen. In totaal hebben de bakkers 140 kg mix verwerkt, al dan niet voorzien van krenten/rozijnen.

De enige tegenslag ondervond men doordat ‘bakker’ Dick Kruithof verstek moest laten gaan. Hij wilde vóór het bakken nog even de Dwarsgrachter Natuurtocht schaatsen. Hij kwam op ongelukkige wijze ten val en moest met een aanhanger van het ijs gehaald worden. Diagnose: kuitbeen gebroken. Dit wegvallen werd in eerste instantie opgevangen door ex-bakker Pedro Brugge uit Kuinre en later door ‘passanten’ Rob Holman en Hendrik Donker. Om klokslag 02:00 uur werden de laatste baksels uit de olie gehaald waarop de bakkers moe maar voldaan hun bed konden opzoeken.

Oudejaarsmorgen vanaf 10:00 ging de ventploeg, bestaande uit zo’n 25 personen op pad om de bestellingen af te leveren en de rest gewoon uit te venten. Dit liep als de spreekwoordelijke trein en wederom kwam men aan de buitenwegen niet meer toe, simpelweg omdat men door de voorraad heen was. Wellicht moeten we volgend jaar in 2 bakploegen gaan werken om aan de steeds groter wordende vraag te kunnen voldoen. Alle venters werden door de activiteiten-commissie nog voorzien van brood en soep. Een vlugge rekensom leerde dat de penningmeester een aanzienlijk bedrag kon bijschrijven op de spaarrekening. Een welkome aanvulling met het 90-jarig bestaan van de vereniging in het vooruitzicht. Houd komende tijd de site van SV Blokzijl in de gaten omtrent de vorderingen van de verbouwing en nieuws omtrent het feest in mei 2011!

Rest ons nog te bedanken de eigenaren van camping “Tussen de Diepen”, voor het ter beschikking stellen van de kantine en keuken. Het was wederom super! Tevens Roelof Kruithof van Rodi voor het gebruik van een extra kachel. Mede hierdoor verliep het rijzen van het beslag in record-tempo. Last but not least, willen we de complete bakploeg en de venters bedanken voor hun inzet.

Henk Bakker
(namens de oliebollenbakkers)