door Jasper Bunskoek. maandag 01 december 2008 | 05:54

BLOKZIJL – De tijd waarin de derby’s tussen Blokzijl en SVBS’77 steevast eindigden in heftige schoppartijen lijkt voorbij.

Twee voetballende streekgenoten legden elkaar zaterdag het vuur na aan de schenen. Maar tot bloederige taferelen kwam het nimmer. Enkel de bloedneus van SVBS’er Erik Boxum deed denken aan vervlogen tijden.

Tijden veranderen, ook in Blokzijl en Belt-Schutsloot. De toeschouwers maakten zich zaterdag klaar voor de derby tussen de twee kemphanen. "Kom op jongs, bloed aan de paal!" De oudere garde haalde nog wat broedertwisten van weleer op en wreef zich vast in de handen. Moderne misstanden waren echter niet aan de orde. Het handen wrijven was eerder tegen de kou.

Het ontbreken van verafschuwende overtredingen en mensonterende provocaties maakte het duel in de zesde klasse A niet minder aantrekkelijk. Blokzijl en SVBS vermaakten het publiek met spanning, mooie goals en een bijzonder scoreverloop waarna de thuisploeg kon jubelen (4-2).

Het zag er lang naar uit dat de gasten uit Belt-Schutsloot met de overwinning gingen lopen. "De eerste helft en ook een deel van de tweede waren wij de betere ploeg. We stonden dan ook dik verdiend voor. Dan hoop je op een overwinning", zei trainer Lieuwe Pals.

SVBS’77 opende de score vijf minuten voor rust via Erik Boxum. Blokzijl zat niet in de wedstrijd, maar kwam toch nog terug in de blessuretijd. Pieter de Jonge kegelde een vrije trap achter doelman Rienco Bovendeur. Koud uit de kleedkamer was het opnieuw SVBS dat op voorsprong kwam. De wonderschone knal van Ronnie Klaver, van veertig meter in de bovenhoek, deed het publiek applaudisseren. "Toen ging het mis", weet Pals. "Individuele fouten leidden de gelijkmaker in. Toen was het gedaan." Collega Joop van den Berg zag zijn verjaardagswens in vervulling gaan. Na de gelijkmaker van Roel Boonstra liep zijn ploeg uit naar 4-2 via Boaz Mooijweer en Marc Benus. Van den Berg: "Het breekpunt was de 2-2. Daarvoor gaven we het gewoon weg." De trainer instrueerde zijn mannen dan ook om – net als vroeger – de strijd aan te gaan. "Ik heb gezegd dat ze keihard moesten werken. De mouwen omhoog, zo vies mogelijk van het veld."

De oefenmeesters worstelen met het gebrek aan passie. Van den Berg: "Vroeger was het niet nodig om een speler op scherp te zetten. Nu is dat heel anders." Pals zag in de derby eindelijk weer eens strijdlust. "Dat is een goed teken, daar moeten we mee verder." De supporters voeren nog altijd hun eigen strijd, daarin is niets veranderd. Tijdens het duel is het wij tegen jullie. Terug in de kantine is daar niets meer van te merken.