En dan blijven er nog maar twee potjes over voor het 2e van Blokzijl. Dit zijn echter wel wedstrijden tegen de nummers 1 en 2 van onze competitie. Deze zaterdag komt de nummer 2, het jonge elftal van Genemuiden 11 richting ons mooie sportpark.  Vandaag een probleem voor het 2e van Blokzijl wat we nog niet eerder hebben meegemaakt. Niet alleen was leider Henk vandaag verhinderd om te leiden maar ook leider  Berry was vandaag niet in staat om de groep richting 3 punten te sturen.  Dan wordt het rond kijken wat de alternatieven zijn. Guus Hiddink, Dick Advocaat, Bertje van Marwijk, Jose Mourinho of toch Pep Guardiola die qua spelopvatting het beste bij ons past,  vragen ligt dan het meest voor de hand. Als deze personen het dan op het laatste moment laten af weten en het toch niet aan durven dan blijft er maar 1 optie over. Richard mocht vandaag laten zien of er een echte leider in hem schuilt.

Handig is het dan wel dat hij een ieder laat weten in welke opstelling we zouden spelen, maar doordat de tegenstander het nodig vond om 10 minuten voor aanvang wedstrijd te arriveren, en de spelers van Blokzijl dus allang klaar stonden op veld 2 was hij zelf wat later met omkleden. Dat het 2e elftal dit seizoen al zo soepel is begeleid door Henk en Berry bleek dan ook al meteen. De opstelling werd door de spelers al snel zelf in elkaar gezet, wat een geweldige zelfkennis !.

Doelman Sander, ’s-ochtends nog gespot in Genemuiden, was  terug van een blessure aan de vinger en gelukkig voor Blokzijl stond de Messi van Steenwijkerland, Robin de Boer ook weer in de basis. Deze spits is de laatste weken super op dreef en is bezig om de topscoorder van het 2e, de vandaag jarige Everard Rabbinge in te halen. Richard begon samen met Bart Jan uit onze C junioren op de bank. Na het eerste fluitsignaal van de weer goed fluitende Hendri Winter voltrok er zich een aantrekkelijk eerste kwartier van de wedstrijd. De hand van Richard was uiteraard meteen zichtbaar, want Genemuiden had niets te vertellen.

Met woord en gebaar stond hij het team te coachen wat vreemde beelden opleverde. Of  we dit nog een 2e keer willen als elftal daar moet maar eens goed over worden nagedacht !

Blokzijl had de touwtjes strak in handen en op het moeilijk bespeelbare veld probeerde het met kort combinatiespel het doel te zoeken van Genemuiden. Lo van Gemert had vandaag de eerste voor Blokzijl kunnen maken. Vanaf de linkerflank kwam er na een mooie aanval een voorzet op maat. Maar omdat de regen vanaf het begin zowel de bal als Lo zijn kale knikker  kletsnat hadden  gemaakt gleed de bal van zijn hoofd de verkeerde kant op. Na een kwartiertje kwam Blokzijl dan toch verdiend op voorsprong. Robin, tot dan toe onzichtbaar mee hobbelend op het veld, geloofde in een diepe bal die een makkelijke prooi leek te worden voor de doelman van Genemuiden. Deze kon echter de gladde bal niet klemvast krijgen en duwde de bal op Robin zijn hoofd. Hierna had Robin vrij baan richting het lege doel om de 1-0 aan te tekenen. Er waren nog protesten van Genemuiden kant dat er hands was gemaakt maar scheids Winter had dat niet waargenomen en wees resoluut naar de middenstip. Genemuiden had met dit scenario geen rekening gehouden. Ze hadden nog kans om Espel van het kampioenschap te houden en geen voet aan de grond krijgen in Blokzijl was niet datgene waar ze vanuit waren gegaan. Ze begonnen al snel met mopperen op elkaar wat een goed signaal was voor ons.  Met wat lange ballen richting Sander probeerden ze gevaar te stichten, maar de wat korter geworden Sander hield keurig zijn doel schoon, samen met een solide verdedigingsblok bestaande uit Bert Jan, Mark, Sander en Marco. Ondertussen had Henk al enkele berichten in de whatsapp groep van het 2e geplaatst om goed op de hoogte te blijven van deze wedstrijd. Ook Berry liet van zich horen door vol toeterend langsrijdend  te laten weten dat hij onderweg was.  Lo had na een half uur ons al op een 2-0 voorsprong kunnen zetten. Na een prachtige aanval werd hij vrijgespeeld voor de keeper van Genemuiden maar zijn schot was iets te gehaast. 5 minuten voor rust de eerste echte kans voor Genemuiden. Door het centrum stond er ineens een speler van Genemuiden vrij voor de verbouwereerde Sander maar met zijn imposante lichaam wist hij de bal van de voet van de Genemuidenspits te rapen. Vlak voor rust de 2-0 voor Blokzijl. Op de rand van de zestien kregen we een vrije trap en dit is normaal gesproken wel een klusje voor Peter Oosterkamp. Voor hem zou het zo vlak voor rust ook wel lekker zijn om toch nog 1 bal in de eerste helft goed te kunnen raken. Als je vervolgens met pap in de benen gaat mikken op de kruising rechtsboven en vervolgens de bal links onder in het doel weet te plaatsen en de 2-0 aantekent, dan weet je meteen dat je in de 2e helft niet meer terug hoeft te komen.

Voor hem kwam Junior Bart Jan in de plaats in de 2e helft. Dat deze C junior al een wedstrijd in de benen had was niet te merken want hij bestreek de hele linkerflank . Top gedaan ! De 2e helft was echter pas 2 minuten onderweg en de euforie in de rust werd alweer de grond ingeboord. Sander kwam een vingertopje tekort om een pisrollertje van Genemuiden aan de goede kant van de paal weg te tikken. 2-1. Genemuiden rook  bloed en de jonge honden van dit elftal voelden dat er toch nog kansen voor hen zouden komen. Het middenveld met Gerard, Gerbrand en Bart Jan werden steeds meer onder druk gezet maar voetballend wist Blokzijl zich er steeds onderuit te voetballen. Ondertussen aan de zijlijn stond het zweet al flink in de bilnaad bij Richard die zijn ongeslagen status als leider in het gedrang zag komen. Gelukkig kreeg hij al snel hulp van de ervaren Berry die zijn team kwam aanmoedigen.

Gerard Knoppers gaf ons weer wat meer lucht. Een vrije trap werd ons gegeven op een metertje of 20 van de Genemuidengoalie. Peter stond al niet meer in het veld dus Gerard eiste dit buitenkansje wel op. Met een ziedende knal die de keeper alleen maar heeft gehoord eindigde de bal met recordsnelheid tegen de touwen. 2 minuten later kon het zo maar 3-2 worden maar met een supersafe tikte Sander de bal uit de hoek, waarmee hij zijn slippertje bij de 2-1 meteen goedmaakte. Een kwartier voor tijd leek de wedstrijd wel gespeeld. Aanvoerder Marco was voor het eerst dit seizoen te vinden op een helft van de tegenstander. Wat hij daar deed weet nog steeds niemand want Marco komt normaal gesproken nooit over de middellijn, maar de bal plofte ineens voor zijn voeten nadat Lo onderuit was gehaald. Scheidsrechter Winter paste de voordeelregel toe en Marco die gewend is om meteen de bal een roei te geven bedacht zich nu ook geen moment. Met een prachtige uithaal viel de bal in de verre hoek, de keeper van Genemuiden versteend achterlatend.    4-1 voor tegen de nummer twee, wat een luxe en wie had dat vandaag gedacht !. Vanaf de aftrap was het echter meteen Genemuiden wat doorstootte. Een schot vanaf de zestien leek de kruising in te vliegen maar met een katachtige reflex tikte de zwevende Sander de bal uit de kruising. Een wereldredding die moest aangeven dat de wedstrijd nog niet was gespeeld !. Blokzijl werd terug gedrongen en in de 82e minuut viel na zwak verdedigingswerk van Blokzijl dan toch de 4-2. Als het binnen 2 minuten dan ook al 4-3 staat door weer matig verdedigen, ziet Genemuiden op z’n minst een punt aan de horizon. Richard kwam de moegestreden Marco nog vervangen en gelukkig kwamen we niet meer in de problemen.

Sterker nog, in de laatste minuut van de officiele speeltijd werd de 5-3 eindstand bereikt. Everard werd op de rechterflank weggestuurd en met een prachtige scherpe pass wist hij de meegelopen Robin vrij voor het doel te zetten.

Met zijn 6e goal in 4 wedstrijden betaalde Robin zijn basisplaats terug en wisten de mannen van Genemuiden dat ze konden fluiten naar de titel.  Nog 1 potje tegen de (waarschijnlijke) kampioen Espel en een voetbaljaar is weer achter de rug.